
VILLAGE OF NEW DENVER

BYLAW NO. 591, 2005

Being a bylaw to regulate outdoor burning 
in the Village of New Denver

******************************************************************************

The Council of the Corporation of the Village of New Denver in open meeting assembled, enacts
as follows:

Title

1. This bylaw may be cited as the “Village of New Denver Outdoor Burning Regulation
Bylaw No. 591, 2005".

Interpretation

2. In this bylaw;

“Category 1 Fire” is a cooking fire contained within a barbecue pit or fire pit having a
surface area not greater that four (4) square feet; or within a manufactured gas, coal or
electric barbecue;

“Category 2 Fire”is an outdoor fire which occurs in garden waste consisting of non-toxic
garden materials stored on a parcel of land, and includes grass clippings, leaves and
branches pruned from trees and shrubs not exceeding 1 m in height and 1.5 m in width;

“Category 3 Fire” is an outdoor fire which occurs in combustibles which are in piles
exceeding 1 m in height and 1.5 m in width, but not exceeding 2 m in height and 3 m in
width;

“Category 4 Fire” is an outdoor fire which occurs in waste resulting from the demolition
or construction of a building or structure.

“garden refuse fire” means an outdoor fire in which garden refuse is deliberately burned
for the purpose of disposal;

“land clearing fire: means an outdoor fire of trees, bushes and other indigenous growth
piled together by machine in order to clear land in preparation for construction or
planting;

“noxious material” includes tires, oil, tar asphalt, shingles, batteries, plastic and other
substances which produce heavy black smoke, noxious odours or toxic residue when
burned;

“officer” means that person duly appointed by Council to lawfully act upon enforcing the
bylaw, including the RCMP, Fire Chief, Deputy Fire Chief, Administrator, Confidential
Secretary and Public Works Department;

“outdoor fire: means a fire that burns outdoors in the open air that is not enclosed in a
fireplace, fire pit, furnace or other such device;

“permit” means a permit required or issued under this bylaw.
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General Regulations - Outdoor Fires

3. No person shall

(a) except as expressly permitted by this bylaw, start or maintain any outdoor fire or
permit any outdoor fire to burn on property owned or occupied by that person;

(b) burn any noxious, explosive, corrosive or toxic material, pesticide or herbicide in
an outdoor fire;

(c) burn, in an outdoor fire, material brought from another location;

(d) light, ignite or start or allow or cause to be lighted, ignited or started, an outdoor
fire without first obtaining a permit if required by this bylaw;

(e) start or maintain a land clearing fire;

(f) burn for more than twenty-four (24) consecutive hours.

4. The following types of outdoor fires may be started and maintained at any time without a
permit and are excluded from the regulations of this bylaw, except during time periods of
Ministry of Forests campfire bans;

(a) cooking fires contained within a barbecue pit or fire pit having a surface area not
greater than four (4) square feet; or within a manufactured gas, coal or electric
barbecue; and 

(b) fires started and maintained by the Village of New Denver Fire Department for
training purposes or to prevent commencement or spreading of fire.

General Regulations - Category 3 Fires

5. No person shall start or maintain a Category 3 Fire

(a) except between April 1st to May 15th inclusive and from September 30th to
November 15th inclusive, yearly;

(b) within one-hundred  (100) metres from neighbouring residences and businesses,
and five-hundred (500) metres from schools in session, hospital and facilities used
for continuing care as defined under the Continuing Care Act;

(c) unless a person nineteen (19) years of age or older is, at all time, present at the
burning site when the fire is burning and until the fire is totally extinguished, for
the purposes of supervising and extinguishing the fire;

(d) unless a water hose, connected to an available water supply, shovel and/or
excavation machine is present at the burning site;

(e) unless it is permitted under the Kootenay Ventilation Index as prescribed in
Schedule “B” of this bylaw.
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General Regulations - Category 2 Fires

6. No person shall start or maintain a Category 2 Fire

(a) except between April 1st to May 15th inclusive and September 30th to November
15th inclusive, yearly;

(b) within thirty (30) feet of any building, structure, overhead wires or cables;

(c) unless a person nineteen (19) years of age or older is, at all times, present at the
burning site when the fire is burning, and until the fire is totally extinguished, for
the purposes of supervising and extinguishing the fire;

(d) unless a water hose, connected to an available water supply and shovel is present
for the duration of the fire and until it is extinguished.

General Regulations - Category 4 Fires

7. No person shall start or maintain a Category 4 Fire.

Permits

8. (1) No person shall start an outdoor fire, other than those excepted from the bylaw in
section 4, hereof, without first obtaining a permit therefor.  The form of
application for a permit and the form of permit shall be substantially in the form
of Schedule “A”, attached to and made a part of this bylaw.

(2) No person shall start a Category 3 Fire without first paying a permit fee of Twenty
Dollars ($20.00).  The maximum time a permit may be issued for shall be three
days.

  
9. An Officer may

(a) issue a permit in the form attached to this bylaw as Schedule “A”, from 8:00 a.m.
to 4:00 p.m. at the Village of New Denver Municipal Office, and;

(b) prior to issuing a permit, any Village of New Denver Fire Department Officer may
inspect the proposed site of the fire and direct that actions be taken to comply with
the provisions of this bylaw and;

(c) without limiting the generality of the foregoing, specify in the permit

(I) fire fighting equipment to be provided on the site of the fire or;

(ii) any other precautions.

10. A permit shall state the dates on which a permitted outdoor fire may burn.

11. An Officer may refuse to issue a permit when the Officer considers that it is not safe for
the proposed fire to be started or maintained and may, without limiting what the Officer
may take into account, consider weather conditions, site conditions and availability of
Fire Department Personnel to extinguish the proposed fire.
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12. An Officer may

(a) suspend or cancel a permit issued pursuant to Section 9 when, in the opinion of
the Officer, the fire conditions relevant to the fire become unsafe or a nuisance,
and;

(b) may reissue the permit at a later date.

13. The permit holder shall inspect the fire site following the permit expiration date and
within four (4) hours of the cessation of the fire and ensure that the fire is extinguished.

Other Legislation

14. In addition to the requirements of this bylaw, all burning must meet the requirements of
the Waste Management Act.

Inspections and Orders

15. An Officer may

(a) enter on any property that is subject to the requirements or regulations of this
bylaw, to ascertain whether the regulations in this bylaw or directions made under
this bylaw are being observed;

(b) inspect premises for conditions which may cause a fire or increase the danger of a
fire or increase the danger to persons;

(c) order that the fire be immediately extinguished because of a contravention of this
bylaw;

(d) make orders directing the owners or occupiers of property to bring their premises
or a fire into compliance with this bylaw.

16. A person who contravenes this bylaw commits an offence and is liable on conviction to
the penalties prescribed in the “Offence Act”.

Offences

17. Any person who violates any of the provisions of this bylaw or suffers or permits any act
or thing to be done in contravention of this bylaw, or who refuses or omits or neglects to
fulfill, observe, carry out or perform any duty imposed by this bylaw shall be liable on
summary conviction to a fine not exceeding Two Hundred Dollars ($200.00).

Severability

18. If any section, subsection or clause of this bylaw is held invalid by a court of competent
jurisdiction, the invalid portion shall be severed and the remainder of this bylaw shall be
deemed to have been adopted without the invalid and severed section, subsection or
clause.

Schedules

19. Schedules “A” and “B” form a part of and are enforceable in the same manner as this
bylaw.
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Adoption

20. This bylaw shall take effect upon adoption by Council.

READ A FIRST TIME this                   day of                                                             , 2005.

READ A SECOND TIME this              day of                                                              , 2005.

READ A THIRD TIME this                  day of                                                              , 2005.

RECONSIDERED AND FINALLY ADOPTED this                 day of                              , 2005.

                                                                                                                                                            
MAYOR G.L. WRIGHT                                                                ADMINISTRATOR

Certified a true copy of 
Bylaw No. 591, 2005

                                    
Administrator
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SCHEDULE “A” - BURNING PERMIT

Authority is hereby granted to                                                                                                            

Address                                                                               Phone:                                                    

To set out fire upon the following described lands:                                                                           

                                                                                                                                                            

during the period of                                 , 20          to                                              , 20        

subject to the provisions of Open Burning Regulation Bylaw No. 591, 2005.

Date                              , 20            Officer:                                                           

Permit Holder:                                                
Class of Fire:     Category 3

CONDITIONS OF PERMIT:

1. The permit holder shall be liable for all damages and costs of fire suppression caused by
any fire set under this permit.

2. The permit holder shall be responsible to extinguish all fires by the expiry date of this
permit.

3. No permit holder shall, on or in any fire, burn any oil, tar, battery boxes plastic materials,
tires, construction waste, or any other materials which produce heavy black smoke.

4. The permit holder shall place and keep an adult person at all times in charge of such fire
while the same is burning or smoldering, and until such fire is completely extinguished
and shall provide that person with efficient appliances and equipment required by the
bylaw e.g. hoses, shovels, water supply, etc. in order to prevent the fire from getting
beyond control or causing damage or becoming dangerous to life and property.

5. The Officer may revoke this permit if, in his/her opinion, weather conditions are such as
to render the lighting of fires in open air hazardous.

                                                                                                                                                            
SCHEDULE “B”

AIR QUALITY VENTILATION INDEX FOR THE KOOTENAYS

Before you burn:

1. The permit holder shall check the current ventilation index by calling:
Kootenay Ventilation Index   1-877-922-3399
Weekend Ventilation Index   1-900-565-5000

2. The current ventilation index must be “Good” for the first day and “Good” or “Fair” for
the next two days of burning.  You are subject to a $50.00 fine if you burn when the
ventilation index is not acceptable.

3. It is your responsibility to check the index on a daily basis.

4. You may be required to extinguish your fire if smoke and/or ash is deemed to be
excessive or if the smoke and/or ash adversely impacts on surrounding areas.
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